Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το Φαρ Ουέστ... αλλιώς: 10 Western στο μίξερ

Η σημαντικότερη κυκλοφορία της εβδομάδας ήταν χωρίς αμφιβολία το Αληθινό Θράσος (True Grit), που ήταν και μια επιστροφή στο κλασικό, και ίσως παλιομοδίτικο, είδος του western. Το Αληθινό Θράσος ακολούθησε πιστά τους κανόνες του είδους, κάτι που δεν έκαναν, όμως, οι επόμενες 10 ταινίες που αποφάσισαν να μπλέξουν τους καουμπόηδες ήρωές τους σε πιο... πρωτότυπες καταστάσεις.


The Warriors Way (2010): Cowboys εναντίον samurai, και το western συναντά το wuxia. Με απογοητευτικά αποτελέσματα θα έλεγα...
From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter (1999): Τραγελαφικό από έμπνευση μέχρι εκτέλεση (γενικώς), τούτο το υβρίδιο western και horror εξιστορεί την γέννηση της πριγκίπισσας των βρικολάκων Santanico Pandemonium (!!!) στο Μεξικό του 1900 και πραγματικά προκαλεί τις αντοχές και το καλό γούστο.
Shangai Noon (2000): Ο καθένας ό,τι μπορεί κάνει. Ο Jackie Chan φέρνει το ξύλο, ο Owen Wilson φέρνει προσπαθεί να φέρει το χιούμορ και η Lucy Liu είναι σέξι και απωανατολίτικα μυστηριώδης. Πάντως αυτό το κωμικό western είναι κατά στιγμές συμπαθές.
Sukiyaki Western Django (2007): Ο πολυπράγμων Takashi Miike δοκιμάζει να μεταφέρει τη φόρμα του western στα μέρη του  και ουσιαστικά δημιουργεί ένα περισσότερο καθαρόαιμο western (αλλά σε νέο setting) από  ότι νομίζει. Βέβαια, πιο καθαρό western είναι το...
The Good, The Bad & The Weird (2008): Ο Kim Ji-Woon παίζει με τους κανόνες, σατιρίζει τις πάγιες δομές του είδους, προσθέτει χιούμορ και καταιγιστική δράση και καταφέρνει να κάνει και κοινωνικό σχόλιο στο τέλος. Πιο fun δε γίνεται.
Wild Wild West (1999): Sci-fi και streampunk στοιχεία εμπλουτίζουν το είδος του western αλλά δυστυχώς το μόνο που θυμάται κανείς από την ταινία είναι το πόσο κακή ήταν.
Billy The Kid vs. Dracula (1966): Ο τίτλος τα λέει όλα. Ο John Carradine ως Δράκουλας πηγαίνει στο Far West γιατί ορέχθηκε μια γελαδάρισσα για νύφη, αλλά ο αρραβωνιαστικός της Billy The Kid, δε πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Πιο cult πεθαίνεις.
Brokeback Mountain (2005): Western Love story ανάμεσα σε έναν σκληρό καουμπόη και έναν ακόμη πιο σκληρό καουμπόη, δημιούργησε αντιδράσεις και αμφισβητήθηκε πολύ, όμως δεν παύει να είναι μια κλασσική ιστορία Άγριας Δύσης, ακόμα κι όταν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έχει υποστεί κάποιες... αλλοιώσεις.
El Topo (1970): Western, Road-movie, αλληγορία, μετα-αποκαλυπτική ιστορία; Τα πάντα μπορεί κανείς να καταλογίσει στο κλασσικό έργο του Jodorowski που σοκάρει και μαγεύει σε κάθε προβολή του.
Και τέλος...


Cowbos & Aliens (2011): Ότι λέει ο τίλος. Θα το δούμε στην Ελλάδα προς τα τέλη του καλοκαιριού και, απλά, ελπίζουμε να είναι τόσο διασκεδαστικό όσο υπόσχεται το trailer αλλά και το comic στο οποίο βασίστηκε... Για να δούμε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...