Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Around The Globe On A Reel Έκτη Στάση: To Εδιμβούργο στο πέρασμα του χρόνου

Αθήνα του Βορρά, λίκνο πολιτισμού την περίοδο του Διαφωτισμού και αγαπημένος κινηματογραφικός προορισμός, το Εδιμβούργο είναι με διαφορά η πιο ερωτεύσιμη πόλη της Βόρειας Ευρώπης. Η πλειοψηφία των ταινιών που εκτυλίσσονται "κάπου στην Αγγλία" έχουν αποτίσει φόρο τιμής στην σκωτσέζικη πρωτεύουσα ενώ ήδη από το 1800 άρχισε χωροχρονικά να τοποθετείται και συγκεκριμένα στο φιλμικό σύμπαν. 200 χρόνια σε 10 στιγμές, όπως τις αποθανάτισε ο κινηματογραφικός φακός, αμέσως μετά το άλμα. 


Εδιμβούργο, 1807, Κάστρο του Εδιμβούργου. Ο Anatole de Keroual (Richard Ney) δραπετεύει από το κάστρο του Εδιμβούργου, όπου έχει φυλακιστεί από τους Βρετανούς, ύστερα από την αιχμαλώτισή του κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους. (The secret of St. Ives, 1949)


Εδιμβούργο, 1880, Mound. Ο αφηρημένος καθηγητής Oliver Lindenbrook (James Mason) διέρχεται μέσα από μία μπάντα όσο διαβάζει ανενόχλητος την εφημερίδα του. (Journey to the Center Of the Earth, 1959)


Εδιμβούργο, 1919, Holyrood Park. O Eric Liddell (Ian Charleson) ανακοινώνει στην αδερφή του Jennie (Cheryl Campbell) ότι σκοπεύει να επιστρέψει ως ιεραπόστολος στην Κίνα όταν ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του με τον στίβο, τις οποίες βλέπει σημειωτέον ως τρόπο δοξασίας του Θεού. (Chariots of Fire, 1981)

Εδιμβούργο, 1932, Κάστρο του Εδιμβούργου. Η δεσποινίς Jean Brodie (στο ρόλο που χάρισε το Όσκαρ Α΄γυναικείου ρόλου στην Maggie Smith) και οι αγαπημένες της μαθήτριες θαυμάζουν την θέα προς το κάστρο από ένα vennel του Εδιμβούργου, συγκεκριμένα αυτό που ενώνει την Grassmarket και το Heriot Place. (The Prime Of Miss Jean Brodie, 1969)

Εδιμβούργο, 1935, Forth Bridge. Ο Καναδός Richard Hannay (Robert Donat) ξεφεύγει από τους μυστηριώδεις καταδιώκτες του από ένα κινούμενο τρένο με τυπικό χιτσκοκικό τρόπο. (The 39 Steps, 1935)

Εδιμβούργο, 1959, High Street. Ο κύριος Martin (Peter Sellers) συλλογίζεται τρόπους εξόντωσης (κυριολεκτικά) της Angela Barrows (Constance Cummings), η οποία απειλεί να του αλλάξει όλα όσα γνωρίζει για την δουλειά του με τις νέες  εξ Αμερικής μεθόδους της. (The Battle of the Sexes, 1959)

Εδιμβούργο, 1960, Salisbury Crags. H μικρή Alice ενηλικιώνεται και βρίσκει στο Εδιμβούργο τη δική της χώρα των θαυμάτων. Και τα πρώτα σκιρτήματα της ενηλικίωσης. (L'Illusionniste, 2010)

Εδιμβούργο, 1988, Holyrood. Η Emma (Anne Hathaway) και ο Dexter (Jim Sturgess) αποφοιτούν την 15η Ιουλίου από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και σφραγίζουν την μέρα που θα τους σημαδεύει για όλη τους την ζωή. (One Day, 2011)


Εδιμβούργο, 1996, Princes Street. O Mark Renton (Ewan McGregor) και ο φίλος του Spud (Ewen Bremner) καταδιώκονται στην Princes Street από δύο φύλακες. Λογικό. (Trainspotting, 1996)

Εδιμβούργο, 2007, σε κάποια ταράτσα της πόλης. Ο Hallam Foe (Jaime Bell) κατασκοπεύει τις ζωές των άλλων , ψάχνει να βρει το πραγματικό αίτιο του θανάτου της μητέρας του και ουσιαστικά μέσα από όλα αυτά να ανακαλύψει τον εαυτό του, ανεβαίνοντας σε κάποια ταράτσα του Εδιμβούργου. (Hallam Foe, 2007)

4 σχόλια:

  1. A re dimitri zimia mou ekanes tora pou mou to thimises to edinbourgaki...orea pou ixame perasi otan ixes erthi!!! Oreo post idea den ixa poses tainies ixan giristi eki !! mporoun kai perisoteres omos i poli ine magiki !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααχ, λατρεμένο Εδιμβούργο! Πολύ ωραίο post! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A ρε Αντωνάκη, εκείνες οι μέρες με έκαναν να το αγαπήσω το Εδιμβούργο... (αναστεναγμός)

    Έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες που απλά δεν "διαδραματίζονται" στο Εδιμβούργο πχ το Jude, το Όνομα του Ρόδου και ο Hamlet του Τζεφιρέλι. Και πολλές φυσικά σκωτσέζικες ταινίες, όπως το New Town Killers που είναι γενικά άγνωστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...